Лукашенко от трибуната на ООН: Ирак, Либия, Сирия. Достатъчно, господа!

lukashenko

Изказавайки се по време на срещата на върха на ООН за устойчивото развитие, президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че не разбира с какво действително законният сирийски президент Башар Асад не е угодил на Запада.

„Нека си припомним последните събития. Под претекст за наличието на химическо оръжие, известни държави решиха да демократизират Ирак. А къде е химическото оръжие? Къде е демокрацията в Ирак? Вие, виновните, ще кажете, че сте сгрешили и че трябва да се спрете? Не – вие стигнахте твърде далеч. Започнахте с Тунис и завършихте в Либия по същия сценарий.“ – каза Лукашенко в речта си.

„Господа, не ви ли беше достатъчно? Не, втурнахте се към Сирия. Защо убивате хора, защо трябва да сваляте действащия президент, с какво той не ви угоди?“, добави Лукашенко.

В края на юни руският президент Владимир Путин предложи на ръководството на Сирия и на страните от региона, включително Турция, Йордания и Саудитска Арабия, да се обединят, за да се борят с „Ислямска държава”. Русия е готова да улесни диалога между страните. САЩ искат оставката на Асад и се противопоставят на оказването на помощ за сирийския президент. От своя страна, Русия многократно призова „международната коалиция“ да си сътрудничи със сирийските власти под егидата на Съвета за сигурност на ООН, за да се справят с Ислямска държава.

В речта си пред 70-ата сесия на Общото събрание на 28 септември руският президент ще засегне въпроса за борба против „Ислямска държава“: „Разбира се, ще се възползвам от тази международна трибуна, за да представя руската визия за днешните международни отношения и за бъдещето ООН и на световната общност“, каза Путин пред американския журналист Чарли Роуз за телевизионните канали CBS и PBS.

Превод – Цеца Христова

Източник: pravda.ru

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Георги Георгиев, каза:

    Незнам навремето кой беше го казал :

    Унищожете първите 100 най богати хора (корпорации) и ще имате един свят без глад и без война !
    Човешката алчност и в частност на големите корпорации поддържат глада и войните в света !

  2. ина каза:

    С такъв характер на рускиге мъже е спечелена 2 св .война.Дали Бг президент може да направи подобно изказване,или може само да мрънка.

  3. Спартак Попов каза:

    Te ako нямат интерес – САЩ, няма да плюят срещу Б. Асад. Нали помните как плюеха навремето и режима в Афганистан, а сега се мъчат да спрат талибаните.
    Където идат да „демократизират“ месните аборигени, нсвсякъде създават един Франкещайн, с който после целият свят ме може дс озапти. Примерите са много – Ирак, Египет, Алжир, Либия, сега и Сирия, да ме говорим за хунтите в Централна и Южна Америка.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни