Зеленогорски: Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн, от който после ще искате да се отървете

a025d0958dca24f8076f067b68a2e1bc

Задължителното гласуване ще създаде Франкенщайн, от който после бързо ще искате да се отървете. Не карайте хората насила да свирят на пиано, защото няма да ви хареса това, което ще ви изсвирят. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски при гласуването на промените в Изборния кодекс, свързани със задължителното гласуване.

По думите му е измамно да се очаква, че ще се постигне висок демократичен стандарт чрез задължителното гласуване и че то ще ограничи корпоративния и купения вот – само ще намалят цената на гласа, прогнозира Зеленогорски. Дори да се гласува днес, задължителното гласуване ще е лоша практика, от която парламентът ще се опита бързо след това да се отърве, но от деформациите, които ще предизвика, няма да успее, прогнозира Зеленогорски.

Имаме лечение за проблема с купуването на гласове и манипулациите – това е активната регистрация, която нямате нагласа да се приеме, подчерта Зеленогорски и добави, че предлаганата дерегистрация на хората от изборните списъци не е добра практика и ще създаде хаос и неодобрение, защото ще ограничи правото на гражданите.

Задължителният избор не е свобода, не можеш да задължиш човек да свири на пиано, ако той не иска. Каква музика ще чуят ушите ви, като стане задължително гласуването, попита риторично реформаторът и добави, че ако идеята е да се намали тежестта на ДПС през задължителното гласуване, то въвеждането му, и то без санкции, както се предлага, ще мобилизира ДПС повече и те ще имат по-добри резултати, прогнозира съпредседателят на групата на реформаторите.

Зеленогорски добави, че задължително гласуване има само в Гърция и Белгия. Призовавам ви още веднъж да осъзнаете свобода ли е да караш някого насила да прави избор. Това не отговаря на очакванията на обществото за постигане на ефективна демокрация, каза в заключение Зеленогорски.

Настимир Ананиев: Не можем да задължим гражданите да ни харесват и избират

Ако се върви към приемане на задължително гласуване със санкция, аз съм категорично против. Не може да се ограничава изконното демократично право на избор, което гражданите имат, замествайки го със задължение, каза депутатът Настимир Ананиев.

Не може да задължим хората да ни харесват. Това зависи от всички нас, които сме на изборни длъжности, да стимулираме висока избирателна активност. Добре знаем с какво доверие се ползват парламентът и народните представители в момента и начинът да променим това е чрез работата и действията си в публична полза, каза още той.

Да се гласува е право и граждански дълг и ние не можем да задължим никого да го прави, подчерта Ананиев. Той добави, че стимулите при задължителното гласуване може да се отразят на избирателната активност и представителността в българския парламент. Според него, ако се следва логиката на Комисията по правни въпроси, в доклада на която е записано, че предложението за санкция към задължителното гласуване няма да бъде подкрепено, това означава, че задължителния елемент остава само на хартия. То ще бъде само разписано, но не и да се прилага на практика, категоричен бе Ананиев.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни